Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ένα ξένο δημοσίευμα για τη Σαντορίνη και το Κρασί της

Βρήκα ένα πολύ όμορφο σημερινό δημοσίευμα που μιλά για τη Σαντορίνη και τα κρασιά της στο ξένο online τύπο.

Βρίσκεται εδώ:
http://www.winerist.com/blog/entry/santorini-greece-island-of-sun-and-wine

ΣΑΝΤΟΡΊΝΗ, ΕΛΛΆΔΑ - ΝΗΣΊ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΊΝΟΥ

Καταχωρήθηκε στις 08 Μαΐου 2013, στο κρασί , Περιφέρειες κρασί , Ελλάδα , Σαντορίνη
  • Θέα από την Αστραία σπίτι στη Σαντορίνη
Σαντορίνη είναι η κορυφαία περιοχή Winerist του μήνα του Μαΐου. Αυτό είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες περιόδους του έτους για να επισκεφτείτε αυτό το μέρος γευστικά, να απολαύσετε τη θάλασσα και τον γύρω του νησιού με την εικονική μπλε τρούλος των εκκλησιών της. Αμπελώνες της Σαντορίνης είναι ειδικά για τόσους πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι αρχαία αμπέλια που έχουν προστατευθεί από φυλλοξήρα, με αποτέλεσμα χαμηλής απόδοσης ισχυρό κρασιά. Δεύτερον, και πιο ενδιαφέρον, οι αμπελώνες που θα δείτε στη Σαντορίνη είναι αντίθετα από οπουδήποτε αλλού - τα αμπέλια μοιάζουν με ένα καλάθι γύρο και όχι η συνήθης σειρά των αμπελιών. Αυτό είναι για την προστασία των σταφυλιών από τους δυνατούς ανέμους στο νησί και από τη φωτιά.
Todd του Blog Compass κρασί θα μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι μέσα από Σαντορίνη καθώς ξετυλίγει την ιστορία και το μέλλον της παραγωγής οίνου της αυτό το παραδεισένιο νησί.
από: Todd Godbout, συντάκτης του Blog Compass Wine
Το ελληνικό πολιτισμό φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες οινοποίησης ανθρωπότητας παραδόσεις, σίγουρα δεν είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα ένα από τα πρώτα. Και αυτή η παράδοση δεν προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα, αλλά και για το νησί είναι γνωστό για γραφικός χωριά και παραλίες με λευκή άμμο: Σαντορίνη. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η οινοποίηση άρχισε σε αυτά τα νησιά γύρω στο 3500 π.Χ. και άκμασε μέχρι την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ.. Αυτό το καταστροφικό γεγονός κατέστρεψε όλους τους ανθρώπινους οικισμούς και δημιούργησε τη σημερινή γεωγραφική διάταξη του αρχιπελάγους. Πιστεύεται ότι μερικά αρχαία αμπέλια επέζησαν τις ροές λάβας και αποτελούν την καταγωγή από τα σημαντικότερα αυτόχθονες σταφυλιών του νησιού κρασί: Ασύρτικο. Στην πραγματικότητα, η ποικιλία αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή ελληνική ποικιλία. Μαζί με το Αθήρι και το Αηδάνι, τα σταφύλια αποτελούν την πλειοψηφία της Σαντορίνης λευκά κρασιά, καθώς και Vinsanto (στα ιταλικά: «οίνος άγιος»). Αυτό είναι ένα κρασί επιδόρπιο που γίνεται από λιαστά σταφύλια, στη συνέχεια ωριμάζει σε βαρέλι? Μια μεσογειακή λιχουδιά για αιώνες.

Στη σύγχρονη εποχή, η παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη υπέστη η τουριστική βιομηχανία κυριεύσει το νησί. Για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, οι παραγωγοί οίνου δημιούργησε φτηνό χύμα κρασί και τα αμπέλια αντικαταστάθηκαν με τη λιανική ή εξειδικευμένα ιδρύματα. Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε τους τουρίστες να εγκαταλείψουν το τοπικό, ειρωνικά λόγω αυτής του υπερπληθυσμού. Σαντορίνη χρειάζεται ένα διάλειμμα, και όταν ήρθε, η βιομηχανία κρασιού του νησιού επικεντρωθούν στην ποιότητα του οίνου.
Το ιδιόμορφο σχήμα καλαθιού αμπελώνες της Σαντορίνης
Και το αρχιπέλαγος είναι πολύ κατάλληλο για την παραγωγή οίνων ποιότητας. Λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης, η βάση από ασβεστόλιθο καλύπτεται με κιμωλία, σχιστόλιθο, στάχτη και λάβα. Η σύνθεση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία οίνων με φυσικό χαμηλό επίπεδο pH και υψηλή οξύτητα. Η έλλειψη της αργίλου στο έδαφος δημιουργεί επίσης ένα φυσικό εμπόδιο για την ψείρα φυλλοξήρα οποίο ποτέ δεν έχει εισχωρήσει στο νησί. Ως αποτέλεσμα, τα αμπέλια είναι μερικά από τα παλαιότερα, αμπόλιαστα αμπέλια στον κόσμο. Τέλος, οι βροχοπτώσεις είναι πολύ σπάνιες, αλλά τα αμπέλια "ποτίζονται" το βράδυ από μια ομίχλη που κυλά από το Αιγαίο. Οι θάλασσες φέρει, επίσης, ισχυρούς ανέμους, ώστε τα αμπέλια κλαδεύονται σαν ένα κύλινδρο, προκειμένου να προστατεύσει τα φρούτα. Το αποτέλεσμα αυτό το καυτό, ξηρό, το κλίμα είναι πολύ χαμηλές αποδόσεις - κατά μέσο όρο 25 hl / ha.

Σήμερα υπάρχουν δέκα οινοποιεία που λειτουργούν στη Σαντορίνη και ένα νεοσύστατο κλάδο του οινικού τουρισμού αναδεικνύεται η οποία ενθαρρύνει την κίνηση προς την ποιότητα. Όλα τα κρασιά που προστατεύονται από τις ονομασίες "Σαντορίνη" ΟΠΑΠ προέλευσης. Έχω δημιουργήσει ένα χάρτη εντοπίζοντας οινοποιεία της Σαντορίνης που παρατίθενται εδώ:

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσουν μερικά κρασιά από μερικά από αυτά τα οινοποιεία ευγένεια των κρασιά της Σαντορίνης . Ασύρτικο, Αθήρι και το Αηδάνι εξακολουθούν να είναι οι ευνοημένες ποικιλίες σταφυλιού και έχουν την μεταλλικότητα και οξύτητα που σχετίζονται με πιο βόρεια κλίματα.

Το πρώτο κρασί που δοκίμασα, ήταν ο Γαβαλάς Οινοποιείο 2009 Σαντορίνη ένα 90-10 μίγμα Ασύρτικο και Αηδάνι. Η οικογένεια Γαβαλά έχει παραγωγή κρασιού για τρεις αιώνες στο Μεγαλοχώρι, στο ανώτερο βορειοδυτική ακτή του νησιού. Τα σταφύλια που προέρχονται από αυτό το κρασί συλλέχθηκαν από το "αμπελώνα της Σαντορίνης» που θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα? Ίσως ακόμη και του κόσμου παλαιότερο συνεχώς καλλιεργείται αμπέλι. Αρκετά εκπληκτικά.Μόνο το 25% του χυμού εξάγεται από τα σταφύλια τα οποία στη συνέχεια ζυμώνεται σε ανοξείδωτο χάλυβα. Το κρασί ξεκινά με άρωμα εσπεριδοειδών αναμιγνύεται με μια μικρή δόση αλμυρό αέρα. Το κρασί γεύση φρέσκια και καθαρή, με νότες από μεταλλικότητα και διακριτική οξύτητα. Πολύ φυσικό και πολύ καλά κάνει.
Το επόμενο κρασί ήταν το Κτήμα Γαία Θαλασσίτης 2011, 100 Assytiko%. Το οινοποιείο είναι ένας νεαρός σε σχετικούς όρους, που άνοιξε το 1994 στο Μονόλιθο, στην ανατολική ακτή του νησιού. Οι ιδιοκτήτες, Leon Καρατσάλο και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, που ξεκίνησε το οινοποιείο εν μέρει να αποθηκεύσετε ένα παλιό εργοστάσιο ντομάτας επεξεργασίας από το να χαθούν στον σύγχρονο κόσμο - δηλαδή τον τουρισμό. Θαλασσίτης τους («Θαλασσίτης Oenos" από το ελληνικό θάλασσα προέρχεται το κρασί) είναι το όνομα για την αρχαία πρακτική της ανάμειξης του κρασιού με νερό της θάλασσας προφανώς για θεραπευτικούς λόγους. Μήπως ξέρουν κάτι που μας λείπει σήμερα; Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Γαία πιστεύουν ότι η εγγύτητα τους στο Αιγαίο δημιουργεί ένα παρόμοιο συναίσθημα και παρέχει την Θαλασσίτης με μοναδική γεύση. Αυτό, και 80-year old αμπέλια. Το κρασί είναι μεγαλύτερο από τα Γαβαλάς με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα, αλλά με την ίδια και τα μεταλλικά και τα χαρακτηριστικά και θαλασσινό αλάτι. Αυτό είναι το "Wow" κρασί, πολύ εντυπωσιακό.
 

 
Η Χατζηδάκης ΟΠΑΠ Σαντορίνη είναι ένα άλλο 100% Ασύρτικο, που συγκομίζονται από πιστοποιημένες βιολογικές τους αμπελώνες που βρίσκονται γύρω από το χωριό Πύργος Καλλίστης. Αυτό το κρασί ξεκινά με μια μύτη εσπεριδοειδών που μετατρέπει σε ένα αλμυρό μεταλλικότητα στην παλέτα. Φορτία οξύτητας κάνουν αυτό μια δροσιστική επιλογή, αλλά η γεύση ορυκτών παίρνει λίγο χρόνο για να συνηθίσει. Πολύ ενδιαφέρον.

Η τελική λευκό ήταν το Santo Wines Νυχτέρι ΠΟΠ Σαντορίνη. Νυχτέρι αναφέρεται στην ονομασία, η οποία απαιτεί κρασιά να αποτελείται τουλάχιστον από 75% Ασύρτικο. Το οινοποιείο βρίσκεται στο χωριό Πύργο και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να απολαύσουν τα κρασιά τους, καθώς και τις απόψεις της Καλντέρας. Αυτό το κρασί περιέχει κάποια Αηδάνι και Αθήρι και αποπνέει πολυπλοκότητα, περισσότερα εσπεριδοειδή συν κάποιο μπαχαρικό στην όμορφη? Με κρεμώδη μεταλλικότητα μέσα παλέτα, δέρμα, και ότι τώρα ήταν αναμενόμενο, δροσιστικό όξινο τελείωμα. Πολύ ωραία.

Τέλος, προχωρήσαμε σε ένα Vinsanto, η Καραμολέγκος Οινοποιείο Vinsanto 2005, για να είμαστε ακριβείς - ένα μείγμα από Assytiko και Αηδάνι. Αυτά τα σταφύλια λιαστή για δώδεκα μέρες, που έχουν υποστεί ζύμωση δύο μήνες βαρέλι, που ακολουθείται από διετή παλαίωση σε δρύινα περισσότερα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πορτοκαλί αίμα κρασί με ​​σταφίδες, μέλι, ξηρούς καρπούς, και τη βανίλια μέχρι βρεθώ σε διάφορα στάδια στην παλέτα. Το κρασί είναι σιροπιαστά - αλλά δεν είναι τόσο αηδιαστικό - με μακρύ τελείωμα που σας προσκαλεί πίσω για περισσότερους. Αυτό είναι κάτι άλλο. Ήμασταν για πρώτη φορά σε αυτό το ύφος από ένα κρητικό κρασί έκθεμα στο Wine & South Beach Festival χρόνια πριν και αμέσως ξέχασε. Όχι πια.
Καλή ταξίδια!
Συντάχθηκε από: Todd Godbout, συγγραφέας του Blog Compass Wine . Ακολουθήστε τον στο Twitter @ winecompass .
Σχέδιο για την επίσκεψη της Σαντορίνης; Αναχώρηση μας Σαντορίνη Ταξιδιωτικός οδηγός εμπειρογνωμόνων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου